URL-omskrivning

URL-omskrivning handlar om att dynamiskt manipulera webbplatsens URLer så att de är mer optimala. Läs först hela faktablader Filnamn (URLer) innan du går vidare.

Tips!

Domainstats logga Jim Westergren har utvecklat Domainstats, en grym tjänst inom SEO där du kan se inlänkar med mera.

URL-omskrivning med Apache mod_rewrite

Modulen mod_rewrite som tillhör Apache möjliggör stor flexibilitet för att manipulera och omdirigera URLer. Läs Guide till URL-manipulering med mod_rewrite.

URL-omskrivning med PHP

En annan metod som inte alls är lika kraftfull som mod_rewrite är att köra alla förfrågningar genom en separat fil som använder sig av PHPs explode för att dela upp delar i URLen till variabler.

En genomgång av denna metod finns att läsa på evolt.org: Making "clean" URLs with Apache and PHP.

URL-omskrivning för ISS

Det finns olika tillägg för servern ISS att kunna manipulera URLs. Själv har jag inte satt mig in i detta så jag ger en del länkar istället:

Artiklar

Tillägg

URL-omskrivning för olika CMS

Olika CMS har ibland redan inbyggda inställningar för URL-omskrivning eller så brukar det finnas tillägg att ladda ner.

WordPress

Logga in till admin och klicka på Settings -> Permalinks. Markera Custom Structure och skriv in hur du vill att de ska synas. Min rekommendation är antingen /%postname% eller /%postname%/ beroende på smaksak. Detta så att man kan flytta sina artiklar i olika kategorier, publicera om dem, ändra dem och allt möjligt och det är alltid samma URL.

vBulletin

Skaffa tillägget vBSEO och under inställningarna för till exempel Thread URL Format rekommenderar jag [thread_title]-[thread_id].

Andra möjligheter kan vara modifikationen TfSEO 2: the free vBulletin url rewrite eller vBulletins egna inställningar som enligt rykte kommer komma efter version 4.0.

Joomla!

En populär modul är sh404SEF men det finns även fler listade här.

Drupal

Under inställningarna för installationen sätt på "Enable clean URLs", förkrav till detta är givetvis att mod_rewrite finns och är aktiverat. Drupal kommer även göra en testning under installationen för att se om denna inställning går att sätta på och om inte, vad som då är felet.

För skriva om till helt optimala URLer behöver men dessutom använda en modul till Drupal, till exempel Pathauto.

För mer information om URL-omskrivning för Drupal läs artikeln Clean URLs på Drupals officiella hemsida.

10 Jun 2009

Denna artikel är skriven av
Senast redigerad: 3 Oct 2013
Feedback uppskattas.