Navigering

Den interna navigering på din webbplats är av stor vikt för hur dina undersidor kommer placera sig i Google.

Relaterade sidor:

Tips!

Domainstats logga Jim Westergren har utvecklat Domainstats, en grym tjänst inom SEO där du kan se inlänkar med mera.

CSS-baserad navigering

En navigering baserad på en meny som består av en lista med vanliga länkar med ul och där CSS sedan används för att få till något snyggt som till exempel knappar och liknande är att ett väldigt bra sätt både för SEO och användarvänlighet.

Lite att läsa om CSS-baserad navigering:

Viktiga länkar synligt på alla sidor

Interna länkar i brödtext

I själva texten är det en god rekommendation att länka till relevanta undersidor både för läsare och sökmotorer. Det finns teorier att Google värderar sådana interna länkar högre än en intern länk som är del av en meny.

Rullgardiner (dropdowns)

Rullgardinsmenyer med HTML-elementet select ska inte användas eftersom det ger stora svårigheter både för sökmotorer och för användarvänlighet att följa länkarna.

Brödsmulor (Breadcrumbs)

Om det lämpar sig för webbplatsen är det en bra idé att använda sig av "brödsmulor" vilket är ett sätt att visa hierarkin uppe till vänster med till exempel pilar eller symbolen ">" och där varje sektion är en länk till den sektionen.

Här ett exempel från en tråd på ett forum:

Exempel på brödsmulor

Taggar och taggmoln

Det har blivit ganska populärt på till exempel bloggar att märka (tagga) sina inlägg med utvalda ord och nederst i sitt inlägg visa upp dessa ord och där orden är länkade till andra artiklarna markerade med samma ord.

Länkar till sådana taggar bör ha attributet rel="tag", i alla fall enligt specifikationen för HTML 5. 1

Det kan även vara en god idé att använda nofollow på dessa länkar om du till exempel skriver många ord och rel-attributet skulle då i så fall se ut rel="tag nofollow".

Ett taggmoln är ett sätt att visa upp alla sina taggar och genom att visa olika storlek, fetstil osv visa de taggar som är mest använda. Dessa brukar vara väldigt många länkar och en god idé är att använda sig av nofollow enligt ovan eller helt enkelt visa taggmolnet (som inte brukar vara en viktig del i navigering) genom javascript.

Webbkarta

Kan du inte nå alla undersidor genom ett klick från startsidan så bör du enligt mig använda dig av en webbkarta som en del av navigering. Läs mer på faktabladet Webbkarta.

Ramar (frames) och Flash

Navigering med hjälp av ramar eller Flash ska undvikas helt och hållet. Läs mer om ramar på faktabladet Struktur och om Flash på faktabladet Flash.

Överdriv inte

Det finns fall där en stor mängd av placerade interna länkar (över 40) med utvalda ankartexter längst ner på sidorna resulterade i straff från Google.


Mer läsning / källor

  1. Även om HTML version 5 inte är någon officiell rekommendation ännu från W3C tycker jag det är en bra idé att följa specifikationen redan nu. Läs mer om olika värden för länkrelationer här.

Fråga / diskutera på SEO-forum.se

Som en ny tråd i sektionen Allmän SEO-info.

3 Jun 2009

Denna artikel är skriven av
Senast redigerad: 3 Oct 2013
Feedback uppskattas.